2017. 07. 05.

Okostelefon-csere az SBB-nél

A svájci vonatkísérőknek és egyéb olyan munkatársaknak, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek munkájuk során az utasokkal, már jó ideje van szolgálati okostelefonjuk, aminek segítségével gyors és pontos információkat adhatnak az utazók számára. Most viszont a teljes flottát lecseréli a svájci vasút, mégpedig az egyik legújabb modellre.



Komoly pénzt, mintegy 4,5 millió frankot költ az SBB okostelefon-vásárlásra. No persze nem a cégvezetők kapják a mobilokat (bár valószínűleg Andreas Meyer vezérigazgató maga is ki tudja köhögni az eszköz árát), hanem azok a munkatársak, akik munkájuk során hivatalból közeli kapcsolatba kerülnek az utasokkal: elsősorban a vonatkísérőkről van szó. Az SBB ugyanis összesen 9000 darab Galaxy S8-ast rendelt a Samsungtól és a vonatokon dolgozó mozdonyvezetők és jegyvizsgálók mellett az üzemi tűzoltók is ilyen eszközt kapnak majd.
A Samsung szállította korábban is az SBB számára a mobiltelefonokat és most is ők nyerték a tendert. Az SBB számára készülő telefonkészülékek sajátossága, hogy képesek arra, hogy a vasútvonalak mentén a GSM-R hálózaton is működjenek, sok helyen ugyanis akár segélykérésre, akár más célra csak ez az egyetlen hálózat áll rendelkezésre. Az SBB számára szállított eszközök emiatt speciális kialakításúak lesznek, hiszen a 873,0 és 888,0 MHz közötti frekvenciatartományban működő GSM-R-hálózat használatához speciális SIM-kártya is szükséges.

Az SBB-Samsung Galaxy S8-as picit másabb lesz, mint a piacon elérhető eszközök, használható lesz majd a GSM-R rendszeren keresztül is
(fotók: SBB CFF FFS)

A telefonokra speciális alkalmazások is felkerülnek majd, elsősorban az utastájékoztatást és a vasúti üzemirányítást segítő kommunikációs és figyelmeztető szoftverek lesznek ezek.
Az SBB nem mellesleg élen jár a vasúti közlekedés ilyen jellegű digitalizálásában: a mozdonyvezetők a 2000-es évek eleje óta kaptak saját laptopot, amelyre a menetrendet és lassújelkimutatásokat is letölthették; később ezeket tabletekre cserélték; a jegyvizsgálók pedig 2014 óta rendelkeznek szolgálati okostelefonnal. Az új okostelefonokat még az év végig kiosztják az erre jogosult munkavállalóknak.
Magyarország elvileg nem kellene, hogy szégyenkezzen, hiszen a vonatkísérők szolgálati okostelefonnal rendelkeznek, amelyeket használni is szoktak az otthon nyomtatott jegyek ellenőrzésénél; a mozdonyvezetők közül mind többen kapnak tabletet, amelyen a menetrendi kiadványok digitális példánya érhető el. Ám sok esetben hiába a digitális technika, ha egyrészt nincs hálózati lefedettség, vagy ha az éppen van, akarat vagy tudás nincs az eszközök megfelelő és hatékony használatához – tiszteletünk persze a kivételeknek.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.