2020. 04. 30.

Mozdonyokat csehrailgetnek

Szokás azt gondolni, hogy a korszerű járművek gondozásmentesek, de kisebb karbantartásokat mindenképpen el kell végezni még egy új mozdonyon is.





Az országok bezárkózása miatt eddig munka nélkül álltak a sörcsapos railjetek is, ami önmagában még nem lenne hatalmas probléma. Viszont mozdonyokat nem vett hozzájuk a ČD, hanem azokat az ÖBB-től bérli hozzájuk. A fő probléma nem a bérlés, hanem a normál üzemmenet szerinti szerelvnyfordulók mellett minden kékre matricázott mozdony a technológiai rend szerinti vizsgálatokra határidőn belül eljut Bécsben és ezt nem lehetett most betartani másfél hónapon keresztül.

A ČD és az ÖBB műszaki csoportjainak együttműködéseként a Prágában ragadt mozdonyokat (1216 228, 234 és 250) április 28-án hajnalban a 193 295 pályaszámú, Kačenka becenevű Siemens Vectron mozdony továbbította tehervonatként Břeclavba, hogy onnét eljuthassanak Bécsbe az elmaradt karbantartásokra.

Délután haladt ellenirányban az 56198 mozdonyvonati vonatszámban az újabb, frissen karbantartást kapott három mozdony, hogy zavartalan lehessen az Ex3 jelű vonal forgalmának újrafelvétele. Petr Šťáhlavský Praha-Běchovice állomáson várta az újonnan érkező mozdonyokat.

Elöl a 1216 237 dolgozott...

...középen a 1216 235...

...hátul pedig a 1216 236. Utóbbiak kiüzemelve érkeztek meg Praha-Jih ONJ üzemi pályaudvarra.
(fotók: Petr Šťáhlavský)

A Praha-Jih ONJ üzemi pályaudvaron érkezés után a mozdonyok egy-egy railjet-garnitúrához lettek társítva, így a Prága–Břeclav viszonylatban közlekedő Ex3-as viszonylatú vonatokon továbbra is találkozhatunk a kék jetikkel.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.