2012. 03. 05.

Megegyeztek, nem sztrájkolnak

Megegyeztek a szakszervezet és a BVG képviselői a munkavállalók bérezéséről. A megállapodás 18 hónapig érvényes és ennyi ideig garantálják a tizenkét és fél ezer munkavállaló bérfejlesztését és a sztrájkmentességet.


Mintegy 2,6 százalékkal emelik meg a BVG munkavállalóinak munkabérét az elkövetkező 18 hónapban. Ezt is tartalmazza a nemrégiben a ver.di és a BVG képviselői által aláírt megállapodás. A megállapodás érvénytartama alatt a szakszervezetek nem sztrájkolnak majd az érdekvédők, így a február 18-i, 15 órás munkabeszüntetéshez hasonló eset nem történhet majd Berlinben.
A béremelés mellett további, a munkavállalóknak előnyös változásokról is megállapodtak Berlinben: ennek értelmében december 24. az eddigi munkanap helyett szabadnapként szerepel majd a vezénylésekben, így az ekkor dolgozó járművezetők külön pótlékot kapnak majd. Az újonnan felvett járművezetők pedig 25 eurós fizetéskiegészítésben részesülnek, így nekik összesen közel 100 euróval növekedik a fizetésük.
A karácsonyi „pulykapénzről” viszont nem tudtak megállapodni. A szakszervezet kérése az volt, hogy idén 350, jövőre pedig további 250 euróval emelkedjen a jutalom összege. Ugyancsak maradt a régiben a szabadságos napok száma, ebben sem született megállapodás.
A BVG vezérigazgatója, Sigrid Nikutta úgy nyilatkozott: mintegy 20 millió euróval növelik a most elfogadott kérések a bérjellegű kifizetéseket, sajtóhírek szerint ez kétszer több, mint amit terveztek.
A megállapodás megkötésével nem mellesleg egyszerűbbé vált a VBB által tervezett áremelés „átverése” a politikai döntéshozókon, ami viszont egy hosszabb munkabeszüntetés után nehezebben lenne érvényesíthető.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.