2012. 03. 23.

Nem védett

Miközben az ICE-k színterveit levédette a DB AG, addig a Német Szabványügyi Hivatal, a DPMA feloldotta az S-Bahn, mint megnevezés védettségét – mégpedig a Zweckverband für den Nahverkehrsraum Leipzig, a ZVNL kérése nyomán.





Immáron nem számít márkavédjegynek az „S-Bahn”, mint megnevezés. A müncheni szövetségi bíróság döntése értelmében a korábban a Deutsche Bahn AG által levédetett megnevezést a konkurensek is szabadon használhatják, a testület eltörölte a kifejezés védettségét.
Az S-Bahn, mint felirat már nem védett – ebben a formában, ami a fenti 485-ös motorvonat is látszik, azonban igen, mert szerepel benne a logó is

A regionális forgalomban ténykedő vasúttársaságokat és megrendelő szervezeteket összefogó Bundesarbeitsgemeinschaft Schienenpersonennahverkehr az ítéletet üdvözölte, mondván így az S-Bahn kifejezés egységes megjelölés lehet az ilyen szolgáltatásokra, amely segíti a helyi ismeretekkel nem rendelkező utasok tájékoztatását is, emellett egységes arculatot kaphat a szektor.
Az eredetileg Berlinben 1930 decemberében bevezetett logó azonban továbbra is védett marad, azt csak licenszdíj fizetése után használhatják mások a szolgáltatásuk megjelölésére.
Az 1930 decemberében bevezetett képi jelzés továbbra is védett marad
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.