2012. 11. 27.

Das Zweite Gleis

Az interneten barangolva számos ritkasággal találkozhatunk. Ezek közé tartozik számos korábbi játékfilm is. Ezúttal egy igazi csemegét ajánlunk: az NDK filmgyára, a DEFA 1962-ben mutatta be vasutas témájú drámáját, a „Das Zweite Gleis” című játékfilmet.


Az 1962-ben bemutatott film cselekményének kezdetei a II. Világháború idején keresendők, amikor az egyik szereplő, Anneliese Merkel zsidókat bújtott a DRG műhelyében. A történetet azonban ehelyütt nem leplezzük le, hiszen akit érdekel, nézze végig a filmet.
Az 1962. október 25-én bemutatott alkotást számos kritika érte. Többek között azt kifogásolták az akkori véleményformálók, hogy nem az akkori szocialista társadalom viselkedésformáit vázolja a film és nem összeegyeztethető az élet ábrázolása az akkori (hivatalosan kommunikált) valósággal. Mindazonáltal az 1920-1930-as évek expresszionista filmjeink stílusában készült alkotást dicsérték a remek kameraállások és a kitűnő kortárs zenei aláfestést.
A filmet az NDK televíziója is bemutatta 1963. november 13-án.
A filmben az 1950-es évek második felének DR-je szolgált kulisszaként. Már működik a villamosvontatás – amelyet 1946-ban szovjet parancsra megszüntettek és csak 1955-ben építhették újjá ismét –, de még bőségesen akadnak gőzösök a hálózaton. Az érthető németséggel készült filmet bátran ajánljuk a korszak szerelmeseinek és bárkinek, aki érdeklődik az 1960-as évek elejének NDK-ja iránt.
A filmet Hans-Joachim Kunert rendezte, a forgatókönyvet Günter Kunert és Hans-Joachim Kunert jegyzi.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.