2015. 05. 27.

Vonattal a csúcsra

Június elején Garmisch-Partenkirchen közelében találkoznak a gazdaságilag legfejlettebb állam vezetői. A G7 tanácskozásán ugyan csak viszonylag kevesen vehetnek részt, mégis komolyan érinti a vasúti közlekedést a rendezvény. A DB Regio már most készül.


Június 6-ától 8-áig, három napon keresztül komoly korlátozásokra és változásokra kell számítani Bajorország déli részén: Garmisch-Partenkirchen közelében találkozik a hét, gazdaságilag legfejlettebb állam – Németország, Franciaország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia, Kanada, Amerikai Egyesült Államok – vezetője. A tanácskozás mindig különleges biztonsági intézkedéseket hoz magával, ami komolyan érinti a tanácskozás téréségben élőket, közlekedőket is. Ezúttal Németországban tanácskoznak a politikusok – Angela Merkel, François Hollande, Matteo Renzi, Shinzō Abe, Stephen Harper, David Cameron és Barack Obama –, ami miatt többek között a DB Regio is komoly változásokra készül.
A változásokról szólva Joachim Hermann, bajor belügyminiszter elmondta: Garmisch-Partenkirchen és Mittenwald között biztonsági okok miatt szünetel a vasúti közlekedés június 6. és 8. között és számítani kell arra, hogy más szakaszokon is időről időre lezárások lesznek, ami érinti az utasok mindennapi életét. Hermann hozzátette: nem csak a politikusok, hanem a rendezvényeket kísérő tüntetések résztvevőinek biztonsága érdekében is számos változásra kell készülni.

Mittenwald felől érkezik a DB Regio vonata Garmisch-Partenkirchenbe. A G7-csúcs alatt ez nem lesz lehetséges...

A DB Regio a konkrét és előre tervezhető változásokról azt mondta, hogy lehetőség szerint a lehető legkevesebb eltérést szeretnék a megszokott rendtől. Antonia von Bassewitz, a DB Regio Oberbayern ügyvezetője elmondta: a legtöbb viszonylaton sűrűbb és/vagy nagyobb kapacitású vonatokat járatnak majd. München és Garmisch-Partenkirchen között az órás ütemben közlekedő járatok kapacitását például egyharmadával növelik majd. Mittenwald és Innsbruck felé nem lesznek közvetlen vonatok, Garmisch és Mittenwald között pótlóbuszok járnak majd, ám ezek pontos útvonala még tervezés alatt áll a hatósági zárások miatt. Alternatívaként azt javasolja a DB Regio az utasoknak, hogy Münchenből Kochel felé utazzanak és onnan a menetrend szerinti regionális buszjáratokkal közelítsék meg Mittenwaldot.

Garmisch-Partenkirchen felé tartó vonat robog el a Donnersberger Brückénél, Münchenben. A Talent 2-eseket eddig több helyen is szétcsatolták, most viszont átszállásra kell készülni az utasoknak

A három napos rendkívüli menetrend idején elmaradnak majd a München és Weilheim közötti sűrítő járatok, ezekkel a vonatokkal bővítik majd a garmischi vonatok kapacitását. Ugyancsak elmaradnak a közvetlen vonatok Kochelbe, ezek rendesen München és Tutzing között a Garmisch-Partenkirchen felé közlekedő járatokkal egyesítve járnának, ám most átszállási kényszert vezet be a DB Regio. Ugyanez igaz a Reutte in Tirol felé, az Außerfernbahnon utazókra is, itt Garmisch-Partenkirchenben kell majd átszállni. Érdemes megjegyezni, hogy az Ausztrián belüli forgalomért is a DB Regio felel az Außerfernbahnon, Tirol tőlük rendeli meg a közszolgáltatást. Itt jelezték: nem lehet majd vonattal eljutni Innsbruckba a térségből. A tartomány központját Reutte felől autóbusszal lehet majd elérni június 7-én és 8-án, amelyek két órás ütemben, a Railjet-vonatokhoz csatlakozva közlekednek majd.
A részletes menetrendeket a DB AG menetrendi keresőjébe már feltöltötték.

Pihenőjüket töltő Talent 2-esek Garmisch-Partenkirchenben. Alighanem minden szerelvényre szüksége lesz majd a DB Regionak a menetrendi változások miatt
(fotók: Halász Péter)

A vasúti közlekedés korlátozása mellett más változásokra is kell számítani. A szövetségi rendőrség május 26. óta a Németországba beutazókat ellenőrzi és számos más biztonsági intézkedést is bevezetnek a tanácskozás miatt.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.