2016. 04. 14.

Menetrendreszelgetés Bécsben: indul a kirándulószezon!

A tavasz egyre inkább megveti végre a lábát Bécsben is és ennek megfelelően a Wiener Linien is igazodik az utasok igényeihez. Az osztrák fővárosban sűrűbben indulnak majd a kirándulójáratként is ismert buszjáratok, de ez a helybelieknek is jó lesz, nem csak a turistáknak.



Nyugati szomszédunk fővárosa, amint az közismert, azon kevés fővárosok egyike, amelyik – a budapesti főpolgármester szavait használva – „szélsőségesen tömegközlekedés-orientált” város. Ennek mi sem lehetne ékesebb bizonyítéka, hogy a helybeliek és a turisták által is kedvelt kirándulóhelyekre is el lehet jutni a tömegközlekedés járataival. Sőt, a jó idő beköszöntével a Wiener Linien még sűrűbben is indítja a hegyvidéki járatait, idénymenetrendet vezetnek be a 38A és a 42A viszonylaton.
A Bécs északnyugati és nyugati részét domináló Bécsi Erdőbe számos autóbuszvonal vezet, ám ezek közül az említett kér járat kiemelkedik: a Hernals és a Schafberghöhe között közlekedő 42A járatot elsősorban a helyiek használják, de a Heiligenstadt és a Kahlenberg, illetve a Leopoldsberg között közlekedő 38A a grinzingi borozók mellett a hegyvidék csodálatos panorámája miatt a turisták körében is népszerű járat.

A 38A vonalra ráfér a sűrítés, a buszok mindig zsúfoltan közlekednek
(fotó: Manfred Helmer / Wiener Linien)

A Wiener Linien által bevezetett új menetrend szerint szombatonként fél tíztől az eddigi 10-30 perces követés helyett egészen estig 7,5 percenként indulnak majd a szóló autóbuszok – a sűrítés rá is fér a vonalra, rendkívül zsúfoltak a járatok. Vasárnaponként is sűrűbb lesz a buszközlekedés: 9 és 11 óra között a korábbi 15 perces ütem helyett 10 percenként jár majd a járat; déltől estig pedig a korábbi 10-30 perces ütem vasárnap és ünnepnapokon is 7,5 perces lesz. Az idénymenetrend a Wiener Linien ígérete szerint október 30-áig marad érvényben.

A Bécsi Erdő és a grinzingi szőlőhegy szépségei, illetve a borok miatt is érdemes a tömegközlekedést választani
(fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien)

A 42A járat esetében az új menetrend üzemidő-bővítést is kínál: vasárnap és ünnepnapokon az első busz már 5:43-kor indul, egy órával korábban, mint eddig. A járat hétköznap reggel a korábbi 20 perc helyett sűrűbben, 15 percenként jár majd. Este szintén egységesítik a járat menetrendjét, hétköznap egységes 20 perces ütem lesz majd, ami jó csatlakozásokat nyújt majd a Vororteliniére, az S45-ös Schnellbahn-vonalra. A szombati menetrend is javul. 9 és 18 óra között a korábbi 30 helyett 20 percenként járnak majd a buszok és a nyári, strandidőben közlekedő sűrítőkocsik kivételével minden busz a teljes vonalon közlekedik majd – a sűrítő „fürdősbuszok” a Schafbergbad nevű strandfürdőt szolgálják ki jó időben.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.