2018. 06. 20.

Ritkítás Potsdamban

A brandenburgi tartományi székhelyet is elérte a személyzethiány és ezt az utasok is megérzik hamarosan. A ViP ugyanis úgy döntött, hogy a szabadságok kiadása és a betegállományban lévő dolgozók nagy száma miatt a közlekedést is korlátozzák.





Elég magas a szabadságon lévő és a betegállományban pihenő dolgozók száma a potsdami közlekedési cégnél. A ViP pedig tovább már nem bírja személyzettel, hiszen a betegállomány mellett a szabadságokat is kötelességük kiadniuk. Emiatt viszont arra kényszerül a közlekedési cég, hogy a Babelsberg, Fontanestraße és a Platz der Einheit között közlekedő 99-es viszonylatot hétköznap 6:00 és 19:30 között megszüntesse. A járat fő szerepe a párhuzamos 94-es járat tehermentesítése, amire ugyan komoly igény van, de így legalább a hálózat többi részén biztosítható a relatíve biztos villamosközlekedés. Igaz, az utasoknak így a 20 perces követésre kell berendezkedniük, de cserében alternatívaként használhatják a 601-es, a 690-es és a 694-es autóbuszjáratokat is.

A 99-es viszonylat közlekedését felfüggesztették június 25-étől – kérdés, hogy ez elég vagy jöhet a teljes hálózaton a nyári menetrend?

A Potsdamer Neueste Nachrichten című napilap szerint a közelmúltban előfordult olyan is, hogy az utasoknak nem az alapütem szerinti 10 vagy 20 percet, hanem egyenesen 40 percet kellett várniuk a következő villamosra, annyira kevés járművezető állt rendelkezésre a ViP-nél. A közlekedési cég szerint a probléma megoldása nem rövidtávú és jelenleg azt vizsgálják, hogy bevezethető-e korábban az eredetileg július 5-étől érvényes iskolaszüneti, kiiktatásos menetrend. Tegyük hozzá: Brandenburg tartományban a nyári iskolaszünet július 5-étől szeptember 19-éig tart majd.

A 94-es és a 99-es babelsbergi végállomása. Június 25-étől már csak a 94-es jár erre, jó esetben 20 perces ütemben
(fotók: Halász Péter)

A ViP közölte azt is, hogy idén télen is gondok voltak a járműkiadással a személyzethiány miatt, azonban hiába keresik intenzíven a járművezetőket, csak kevesen jelentkeznek a céghez, nyilván attrakívabb, jobb munkahelyet találnak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.