2020. 02. 12.

Korszerűsített talált tárgy kezelés a MÁV-nál

Talált tárgy reform a MÁV-Startnál. Központosított és széles körben, fotóval ellátott lista az elvesztett dolgokról készül a magyar személyszállító vasútnál. Láttunk már ilyet? Igen, de az ötlet akkor is jó.

Mai cikkünk szerzője határozottan támogatja a MÁV-Start kezdeményezését, mely szerint  könnyebben megtalálhatóak lesznek a vonatokon elhagyott tárgyak. Általános iskolás koromban még oklevelet is kaptam, a vitatható dicsőségű „...elvesztettem zsebkendőmet, pulóveremet, tornazsákomat...” „verseny” első helyezéséért, amely a mai napig emlékeztet a hétköznapi tárgyaim mulandóságára. Bár az utóbbi években nagyjából állandó távolságot tettem meg a nagyobbik hazai vasúttársaság vonatain, mégis másfélszeresére nőtt a talált tárgyak száma 2019-ben az azt megelőző évhez képest – tehát a dologgal (vagy dolgok hiányával) nem vagyok egyedül.

Az egészen hétköznapitól...

Az utazóközönség a legkülönfélébb dolgokat képes elhagyni, így a szezonális dolgokon (például Karácsony előtti időszakban adventi koszorút, sőt mikulásjelmezt) túl rendszeresen akadnak hangszerek, sporteszközök, babakocsik; de még jegygyűrű és szintező állvány is szerepel a tavalyi listában. A vasúttársaság az elhagyott bankkártyákat (amennyiben egyértelműen beazonosítható a tulajdonosa, mondjuk egy lakcímkártya is van az kártyatartóban) visszajuttatja jogos tulajdonosának, míg az egyéb okmányokat a kiállító szervezethez.
Ebben a tekintetben nem lesz változás, az újdonság abban áll, hogy 2019. novembere óta egy fényképes adatbázisban kerülnek rögzítésre a társaság munkavállalói által talált tárgyak, amelyet az eddig is rendelkezésre álló okostelefonjukkal a jegyvizsgálók is elérnek, de a pénztárakban, sőt a MÁVDIREKT munkatársai is friss információkkal tudnak szolgálni belőle.

...az egyediekig bármi előfordulhat talált tárgyként (Forrás: MÁV)

A külföldi példa ragadós

 
A harmadik évében járó eztraty.cz hasonló funkciókkal bír. Erre a honlapra azonban regisztráció után bárki feltöltheti amit talált, ahogy azt is, hogy az országszerte mintegy 700 partner közül melyikénél adta le. A magánszemélyeken felül jónéhány cég is (a MÁV-Starthoz hasonlóan) feltölt az elhagyott tárgyakat, többek között a České Dráhy, a PDMP (Plzeňské městské dopravní podniky a.s), a Prágában található motoli kórház, a Nový Smíchov üzletközpont és néhány vidéki város (Havlíčkův Brod, Jablonec nad Nisou, Kladno, Most) önkormányzata is. A portál statisztikái szerint a dolgok egyharmadát közösségi közlekedési eszközökön hagyják el, míg a maradék jellemzően nagyobb városokban. Meglepő módon, az országon belül nem Prágában van a legtöbb talált tárgy, a cseh főváros csak negyedik a sorban Liberec, Plzeň és Brno mögött.

A prágai T6-osokon is hagytak el dolgokat az utasok,
igaz erre már nem sokáig lesz lehetőségük
(fotó: eztraty.cz)

Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.