2012. 11. 06.

Kábellopás az ÖBB-nél

Az év elején a Wiener Linien hálózatát dézsmálták a tolvajok, ezúttal pedig az ÖBB-t vették célba. A kedd reggeli csúcsforgalom elején közel harminc vonat maradt el, mert ismeretlen tettesek megrongálták a biztosítóberendezési kábeleket a bécsi Stammstreckén.




Kedden hajnali 3 óra körül rongálták meg a Praterstern állomás közelében a biztosítóberendezési kábelhálózatot ismeretlen tettesek – közölte az ÖBB. Emiatt reggel hat óráig komoly fennakadások voltak a gyorsvasúti forgalomban. A hírek szerint a vágányfoglaltság visszajelentése nem működött a rongálás következtében, emiatt a vonatok szóbeli jelzés alapján, fokozott biztonsági intézkedések mellett közlekedhettek az érintett szakaszon. A helyreállítás miatt azonban reggel 6 és 7 óra között a Prateterstern és a Traisengasse között mind a két vágányon vágányzárat kellett bevezetni. Az okozott kár mértéke egyelőre nem ismert, a rendőrség pedig eljárást indított az ügyben. A rongálás következtében 28 vonatot kellett lemondani.
A Praterstern közelében rongálták meg a biztosítóberendezési kábeleket
(képeink illusztrációk, fotók: Magyarics Zoltán)

Az ÖBB-t az utóbbi időszakban többször is érte kár: legutóbb október végén a tiroli Außerfernbahnon volt kábellopás, akkor is a rézvezetékekre utaztak a tolvajok. Csak az ÖBB-t eddig összesen mintegy 1,3 millió euró, hozzávetőlegesen mintegy 370,5 millió forint kár érte – a mostani rongálást nem számítva.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.