2014. 07. 30.

A megállóhely területén tilos a dohányzás

Egyre több helyen döntenek a dohányzási lehetőségek korlátozása mellett a tömegközlekedési hálózatokon. Ezúttal Berlinben merült fel a téma, hogy meg kellene tiltani a dohányzást a BVG megállóiban. A nyári szünet után foglalkozhat a kérdéssel a városi közgyűlés.


Budapestiként a nagyvilágban járva-kelve ma már meglehetősen szokatlan, hogy a szigorú és szabálykövető Németországban is békésen füstölnek a járművekre váró utasok a tömegközlekedési megállókban. Németországban ugyanis a legtöbb helyen nem tiltják a megállóhelyeken a dohányzást – kivételek a vasútállomások, ahol csak kijelölt helyen szabad szívni a dohányárukat. A távolsági vonatokon 2007. szeptember 1-je óta teljes tiltás van érvényben.
Most viszont egyre többen vetik fel, hogy talán mégsem kellene dohányozni a tömegközlekedési eszközre várva a fedett megállóhelyeken. A BVG javaslata szerint a dohányzási tilalom – ha a városi szenátus jóváhagyja – az esőbeállók, perontetők területére, magyarán a fedett és zárt részekre vonatkozna. A metróállomásokon már jó ideje nem szabad dohányozni, ám érdekes kérdés lehet a felszíni, netán magasvezetésű szakaszokon fekvő állomásokon, a perontetővel nem fedett részeken vajon miképpen változnak majd a dohányzásra vonatkozó szabályok?

Vajon a metróállomások nyitott területeire milyen szabályok lesznek érvényesek?

A BVG elképzelései szerint alapvetően nem büntetéssel vennék rá a dohányosokat a szabályok betartására, hanem a füstölgőkre felhívásokkal hatnának, hogy saját maguk ne szívják a fedett részeken a dohányárut. A BVG bizakodik, hiszen az első félévben beérkezett 1596 utaspanaszból mindössze csak 31 vonatkozott a megállóhelyi dohányzásra. Ez alapján úgy vélik, hogy a dohányosok önkorlátozása és a többi utasra tekintettel levés fontos szempont az utasoknak.
A hírek szerint a potsdami hasonló jellegű korlátozás is pozitív fogadtatásra talált, így alighanem Berlinben is könnyűszerrel átmehet a javaslat a döntőshozókon.
A dohányzásellenes szakmai szerveződések üdvözlik a lépést, de felhívják a figyelmet arra is, hogy a dohányosok számára kijelölt helyen köztisztasági okok miatt is célszerű a megfelelő hulladékgyűjtők és kényelmi berendezések, ülőalkalmatosságok elhelyezése.
A kérdéssel a legközelebb szeptember 17-én ülésező szenátus az ősz folyamán foglalkozik majd.

A megállókban buszra várva sokan dohányoznak, de szerencsére emiatt kevés az utaspanasz, ami a BVG szerint azt mutatja, hogy a dohányosok tekintettel vannak a többi utasra is
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.