2022. 10. 26.

Tegnap még üléshuzat, ma már cipő

Meglehetősen komolyan gondolják a holland állami vasútnál a hulladékok mennyiségének csökkentését. Vasárnapig ezt mutatják be az utrechti pályaudvaron egy ideiglenes boltban az arra járóknak is, de online is megrendelhetőek a termékek a partnereknél.





Nem csak az egyenruhák esetében, hanem más termékkörökben is az újrahasznosítás tűnik megoldásnak az NS szerint. Ennek bemutatására nyitotta meg hétfőn Utrecht Centraal állomáson az ideiglenes Upcycle Shop a kapuit, ahol természetesen vásárolni is lehet a kiállított termékekből.

Immár hatodszor nyílt meg az ideiglenes üzlet hétfőn délután, melyet ezen a héten lehet meglátogatni 8 és 20 óra között. A termékek nem csak helyben, hanem online is megvásárolhatóak a gyártók oldalára mutató linkeket követve.

Előtérben a vészfékek, háttérben vonatokból származó fényszórók

A forgalomból kivont alkatrészeket a kaNScentraal nevű alapítványuk árusítja és a befolyt összegeket jótékonysági célokra fordítják. Tavaly például a Stichting Naar School in Haïti nevű alapítvánnyal közösen 60 gyerek iskolába járását támogatták a bevételekből.

Ilse de Vos-van Eekeren, a vállalat körforgásos gazdaságért felelős menedzsere szerint erősen hisznek benne, hogy nincs szemét. Szinte minden újrahasznosítható vagy új funkcióval látható el, ennek legjobb példája az arnhemi Freanck által a használt egyenruhákból és ülésszövetekből készített laptoptáskáit említette, melyeket a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű emberek készítettek. A cégcsoportnál 2030-ra szeretnék elérni az újrahasznosítás legmagasabb fokát a körforgásos gazdaság elveinek maximális kihasználásával.

Elöl a laptoptáskák, mellettük feltornyozva a menetrendi táblákból készült poháralátétek, a távolabbi asztalon hátizsákok

A megnyitó után Maria Ibarra, az OML – Ontwerp met Liefde dizájnere egy workshopot is tartott, ahol helyben lehetett elkészíteni egy saját szatyrot, amit utána haza is vihettek a résztvevők. Emellett a cég újrahasznosított papucsokat és cipőket is gyárt gyerektől felnőtt méretig.

Újrahasznosított IC-üléshuzat adja a cipők és papucsok felsőrészét

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.