2018. 10. 30.

Kérdéses az Alstom–Siemens fúzió

Iparági hírek szerint jelenleg elég rosszul áll az Alstom–Siemens-házasság előkészítése. Az Európai Bizottság újabb vizsgálatokat rendelt el, amik tovább hátráltatják az amúgy sem gyors folyamatot.




Margrethe Vestager versenyügyi biztos hivatala újabb vizsgálatot rendelt el, ami előreláthatólag január végéig tart majd. Ebben az eljárásban a korábban például Spanyolország által előterjesztett aggályokat is megvizsgálják majd. A fúzióról szóló első hírek még tavaly nyáron merültek föl, de a Bombardierrel történő összevonás megmaradt a pletyka szintjén.

A versenyfelügyelettel foglalkozók legnagyobb félelme, hogy a létrejövő megacég a jelenlegi helyzetben a következ legnagyobb cégnél háromszor nagyobb piaci erővel rendelkezne, ami meglátásuk szerint kilőhetné az árakat és ez végérvényben az utasok zsebére menne.

Francia vonat Németországban: naponta tucatjával jönnek-mennek a TGV-k az ICE-kkel közösen
(fotó: Adorján Péter)

A fúziós tervek hivatalos alapját jelentő CRRC-től való félelmet a Bizottság nem tartja megalapozottnak, szerintük a kínaiak nem tudnak ennyire rövid idő alatt a bokor mögül előugorva tarolni a piacon. Utóbbiban az InnoTrans tapasztalatai alapján nem vagyunk teljesen meggyőződve, ahol több európai gyártó is kénytelen volt extra burkolatokat felrakni a kényes részekre.

A két érintett fél természetesen csak maszatolva nyilatkozott, de jövő nyárig szeretnék lezárni az egyesülési tárgyalásokat és hivatalossá tenni a változásokat.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.